Wandgrimeurs

Actueel

Nieuws

Daling woningprijzen: gevolgen voor huis en hypotheek Lokaal nieuws woensdag 25 januari 2023

Daling woningprijzen: gevolgen voor huis en hypotheek

De prijzen van bestaande koopwoningen in Nederland zijn in het vierde kwartaal van 2022 met 2,4 procent gedaald ten opzichte van een kwartaal eerder. Het is de eerste prijsdaling op kwartaalbasis in 9 jaar. Opvallend is dat de prijzen in alle provincies zijn gedaald. Wat kunnen de gevolgen zijn voor jouw huis en hypotheek als de prijs verder daalt?

Opmars hypotheek meenemen bij verhuizing Lokaal nieuws woensdag 11 januari 2023

Opmars hypotheek meenemen bij verhuizing

Afgelopen december werden er 27.308 afgesloten. Dit zijn er net iets meer dan in de maand ervoor. Vergeleken met een jaar eerder ligt het aantal fors lager. Dit geldt vooral voor het afsluiten van een nieuwe hypotheek. Door de gestegen rente is het meenemen van de hypotheek is juist populairder. a

Overwaarde woning verzilveren bij dalende huizenprijzen Lokaal nieuws vrijdag 30 december 2022

Overwaarde woning verzilveren bij dalende huizenprijzen

Al enkele maanden daalt de gemiddelde huizenprijs. Dit heeft vroeg of laat effect op de vaak ruime overwaarde van veel woningeigenaren. Overweeg jij jouw overwaarde te verzilveren, bijvoorbeeld voor het verduurzamen van je woning? Dat kan nog steeds prima. Let wel op de mogelijke risico’s. 

Plan BKR-registratie hypotheken leidt tot verdeeldheid Lokaal nieuws donderdag 15 december 2022

Plan BKR-registratie hypotheken leidt tot verdeeldheid

Het Bureau Krediet Registratie (BKR) is van plan om ook hypotheken te gaan registeren in het BKR-register. Dit om een completer beeld te geven van de schulden bij huishoudens. Daarnaast is de wens om actief betalingsachterstanden door te geven aan geldverstrekkers. De plannen vallen niet bij iedereen in de smaak. 

Huis en hypotheek: dit verandert per 2023 Lokaal nieuws woensdag 30 november 2022

Huis en hypotheek: dit verandert per 2023

In 2023 verandert het nodige rond je huis en hypotheek. Denk aan de afschaffing van de jubelton, verdere afbouw van de hypotheekrenteaftrek en het aanpassen van de leennorm. Wil je jouw woning isoleren, ook voor één maatregel kan je vanaf volgend jaar subsidie aanvragen. Neem het overzicht door, zodat je weet wat je kunt verwachten.

Jubelton drastisch verlaagd
Wil je jouw kinderen nog de jubelton schenken? Onderneem dan snel actie. Volgend jaar wordt de jubelton van € 106.671 naar € 28.947 verlaagd. Dit bedrag staat gelijk aan de eenmalig verhoogde vrijstelling. Ook als je nu nog niet het volledige bedrag beschikbaar hebt, kun je nu al wel een schenking doen en deze aanmerken als de jubelton. In 2023 mag je deze namelijk aanvullen tot een ton. Voorheen kon je de schenking spreiden over drie jaar. Die mogelijkheid is beperkt omdat de jubelton in 2024 helemaal wordt afgeschaft.

Wat doet de woningprijs in 2023? Dit denken de grootste banken Lokaal nieuws woensdag 16 november 2022

Wat doet de woningprijs in 2023? Dit denken de grootste banken

De woningmarkt is in het afgelopen half jaar afgekoeld. Waar mensen afgelopen mei nog in de rij stonden voor een woning, ligt het aantal geïnteresseerden nu lager. Voor kopers valt er langzaam weer meer te kiezen, tegen een lagere gemiddelde prijs. Wat verwachten de grotere Nederlandse banken van de woningmarkt in de komende tijd?

Lamelparket schuren Lokaal nieuws donderdag 10 november 2022

Lamelparket schuren

Ziet je lamelparketvloer er niet meer mooi uit? Of wil je het interieur vernieuwen en moet de houten vloer daardoor een andere kleur krijgen? Dan is het schuren en opnieuw afwerken van het lamelparket de oplossing.

Afhankelijk van de afwerking van het lamelparket (olie of lak) zijn er verschillen in de werkwijze en de kosten per m2. Bovendien is het in sommige gevallen niet mogelijk om het lamelparket te schuren. 

Op het blog van Uipkes Houten Vloeren lees je alles over de mogelijkheden, de werkwijze en de kosten.

Zo huur je een huis in een nieuwe buurt Lokaal nieuws woensdag 09 november 2022

Zo huur je een huis in een nieuwe buurt

Iedereen wilt wonen in een comfortabele woning, want iedereen verdient een mooi en veilig onderkomen. Het goede nieuws is dat je geen huis hoeft te bezitten om dat doel te bereiken. Je kunt ook leuke meubels kopen zoals een  Artifort stoel  voor een huurwoning. Daarnaast kun je de woning vrij inrichten met diverse ornamenten of meubels. Een huis huren is voordelig omdat het verzekering aftrekt, belastingvoordelen heeft en weinig onderhoud vereist. Hier is het ding. Een huis huren in een nieuwe wijk vereist onderzoek en voorbereiding. Lees dit artikel om meer te weten te komen over het onderzoek en de voorbereiding die je moet doen voordat je een huis gaat huren.

Onderzoek doen

Je moet eerst onderzoek doen voordat je naar een huurwoning verhuist en deze inricht met  design stoelen . In dit geval moet je de buurt vóór de verhuizing bekijken en onderzoeken. Hoewel verhuur niet permanent is, wil niemand in een vreselijke plaats wonen. Een buurtonderzoek is dus verplicht als je prettig wilt wonen. Je kunt kijken naar de misdaadcijfers en onderzoeken welke lokale voorzieningen er zijn. Zoek uit of de huurwoning dicht bij buurtwinkels, scholen of andere openbare plaatsen ligt. Hier is het goede nieuws. Je kunt een online een stadsprofiel rapport raadplegen om dergelijke informatie te vinden.

Huurvoorwaarden lezen

De volgende stap is om de voorwaarden van de huurovereenkomst aandachtig te lezen. De meeste mensen zullen deze huurovereenkomst rechtstreeks lezen, maar je kunt een advocaat of makelaar inhuren om deze te inspecteren. Zo kun je ervoor zorgen dat er niets mis mee is. Veel verhuurders stellen specifieke clausules en regels vast met betrekking tot hun woningverhuur, waaronder huisdierenbeleid, onderhoudsverwachtingen, betalingen, annulering en nog veel meer. Elke verhuurder heeft andere regels. Je moet de voorwaarden dus zorgvuldig lezen. Sommige verhuurders staan ​​huurders niet toe om nieuw meubilair te kopen, zoals een  nachtkastje  of andere. Ze willen hun eigendom volledig zelf inrichten. 

Woninginspectie

Naast het zorgvuldig lezen van de huurvoorwaarden, moet je de woning inspecteren. Je moet niet alleen de staat van het huis controleren voordat je er intrekt, maar je moet ook eventuele reeds bestaande schade documenteren. Je kunt foto's maken als bewijs. Dit is cruciaal omdat het onnodige reparatiekosten kan voorkomen. De verhuurder kan eventuele schade aan huurders toerekenen. Je kunt dit voorkomen door hem bewijs te tonen.

Een huurdersverzekering afsluiten na verhuizing

Nu heb je het huurcontract getekend en ben je erin getrokken. Wat nu? Het afsluiten van een huurdersverzekering is verplicht als je gemoedsrust wilt. Het feit is dat niet iedereen zal weten wat er zal gebeuren na de verhuizing naar een nieuwe huurwoning. Veel onverwachte ongelukken gebeuren zonder waarschuwing. Deze omvatten brand, natuurrampen, diefstal en nog veel meer. Een huurdersverzekering beschermt je daartegen.

Automatische betalingen instellen

Een andere overweging is om een ​​automatische factuur betaling aan je verhuurder in te stellen. Hoewel dit optioneel is, kun je veel tijd besparen en problemen in de toekomst voorkomen. Daarnaast voorkomt dit achterstallige betalingen. Bovendien kun je deze functie gebruiken om te betalen voor de huur en energierekeningen.

 

 

Risico op meer huizen onder water nu prijs daalt? Lokaal nieuws woensdag 02 november 2022

Risico op meer huizen onder water nu prijs daalt?

Al vijf maanden op rij dalen de woningprijzen op maandbasis. Bij dalende huizenprijzen bestaat het risico dat woningen onder water komen te staan. Gelukkig is de situatie wel anders dan in bijvoorbeeld 2008 en 2013. We zetten de grootste verschillen op een rij.

Woningborg betreurt uitstel van invoering Wkb Harde invoerdatum nieuwe wet noodzakelijk Lokaal nieuws vrijdag 21 oktober 2022

Woningborg betreurt uitstel van invoering Wkb Harde invoerdatum nieuwe wet noodzakelijk
Gouda, 19 oktober 2022 – Marktleider Woningborg is teleurgesteld dat voor de 5 e keer op een rij de beoogde invoering van de nieuwe Omgevingswet inclusief de Wet Kwaliteitsborging (Wkb), is uitgesteld tot 1 juli 2023. Ze roept minister Hugo de Jonge op de nieuwe wet nu echt op 1 juli 2023 in te laten gaan om duidelijkheid te creëren. Een eventuele gefaseerde invoering van de omgevingswet zou daarbij kunnen helpen.

CEO Woningborg Groep, WytzeJan de Jong : “ De Woningborg Groep staat al geruime tijd klaar om volgens de nieuwe Wkb aan het werk te gaan. Wij vinden het betreurenswaardig voor de betrokken partijen dat er in deze tijd van onzekerheid door inflatie, hoge kosten in de bouw, nu ook weer meer onzekerheid komt door het zoveelste uitstel. Als de overheid over zou gaan op een flexibelere manier van werken, dan zou de omgevingswet in onze optiek op een gefaseerde manier ingevoerd kunnen worden. Alle betrokken partijen zouden profiteren van de procesoptimalisatie van Wkb en de d aaruit voortvloeiende lagere faalkosten in de bouw”.

De bouwsector en verzekeraars, waaronder Woningborg Verzekeren en kwaliteitsborger WTT, werken al sinds 2019 aan een soepele introductie van de wetgeving. De Woningborg Groep is er klaar voor. Nu er wederom uitstel komt, slechts 10 weken voor geplande startdatum, zorgt dat voor veel onrust in de markt. Woningborg hoopt dat het ministerie in samenwerking met alle belanghebbende stakeholders kan werken aan een betrouwbare planning en dat 1 juli 2023 een harde invoerdatum voor de nieuwe wet wordt.

Over Woningborg Groep

Woningborg Groep is een organisatie voor kopers en bouwers van nieuwbouwwoningen in Nederland op het gebied van insolventie- en herstelverzekeringen en kwaliteitsborging. Bij alles wat we doen, staat 1 doel voorop: duurzaam leven in kwalitatief goede gebouwen tot gemeengoed maken in Nederland. Om dit te realiseren, voert Woningborg Groep twee merken: Woningborg Verzekeren en WTT (Toetsing en Toezicht). Beide merken zijn ondergebracht in aparte entiteiten en voeren een eigen bedrijfsvoering.


Jubelton wordt afgebouwd. Familiehypotheek als alternatief? Lokaal nieuws woensdag 19 oktober 2022

Jubelton wordt afgebouwd. Familiehypotheek als alternatief?

Om de kansen op de woningmarkt gelijk te trekken, wordt in 2023 de jubelton drastisch beperkt. In 2024 wordt die zelfs volledig afgeschaft. Wie zijn kind wil helpen bij het kopen van een woning, moet er snel bij zijn om van het belastingvoordeel te profiteren. Een alternatief is de meer tijdloze familiehypotheek. 

Hypotheekrente stijgt verder. Hoe verlaag je jouw hypotheeklasten? Lokaal nieuws woensdag 05 oktober 2022

Hypotheekrente stijgt verder. Hoe verlaag je jouw hypotheeklasten?

In de afgelopen week voerden banken en verzekeraars massaal verhogingen van de hypotheekrente door. Na eerdere verhogingen heeft de hypotheekrente het hoogste niveau in acht jaar bereikt. Wat kan je doen om jouw hypotheeklasten te verlagen?

Door ontwikkelingen op de financiële markten, is de rente voor vooral langlopende leningen sterk gestegen. Neem een hypotheek met een rentevast termijn van 10 jaar. Deze rente bedraagt nu 3,65 procent, fors meer dan de 0,88 procent begin dit jaar. Een 20-jaar vast rentetermijn ging in dezelfde periode van 1,20 procent naar 3,89. Op een woning van 4 ton is dit een verschil van € 10.760 bruto per jaar.

Prinsjesdag 2022: overzicht maatregelen Lokaal nieuws woensdag 21 september 2022

Prinsjesdag 2022: overzicht maatregelen

Prinsjesdag was in de afgelopen jaren vooral een formaliteit. Dit jaar is het wel anders. Hoge energietarieven en dure boodschappen hollen de koopkracht uit. Een pakket aan maatregelen moet de pijn te verzachten. We zetten de belangrijkste besluiten van Prinsjesdag 2022 voor je op een rij.

Hoge gasprijs maakt huis isoleren aantrekkelijk Lokaal nieuws woensdag 07 september 2022

Hoge gasprijs maakt huis isoleren aantrekkelijk

Het afsluiten van een vast energiecontract is op dit moment nauwelijks mogelijk. De gasprijs piekt en ook de prijs van stroom zit in de lift. Dit maakt het doorvoeren van energiebesparende maatregelen nog relevanter. Je kan de investering vaak al in twee jaar terugverdienen!

Een nieuwbouwhuis kopen? Let op deze aandachtspunten Lokaal nieuws woensdag 10 augustus 2022

Een nieuwbouwhuis kopen? Let op deze aandachtspunten

Kun je het ideale huis maar niet vinden? Of vis je steeds achter het net in deze woningmarkt? Het kopen van een nieuwbouwhuis kan een goed alternatief zijn. De prijs staat vast en de nieuwbouwwoningen worden per loting verdeeld. Verdiep je wel in de verschillen en aandachtspunten. Zo zit de hypotheek bij nieuwbouw iets anders in elkaar.

Nieuwbouwwoning vrij op naam
Een nieuwbouwwoning koop je ‘vrij op naam’ (v.o.n.). Dit betekent dat je een aantal kosten niet hoeft te betalen die bij bestaande bouw wel voor eigen rekening zijn. Het gaat specifiek om de notariskosten en de overdrachtsbelasting.

Evenementen

20 jan
test margit
Rijswijk - The Minister

Meer weten

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Den Haag.

Aanmelden