Actueel

Nieuws

Lekkage opgelopen aan het plafond; wat nu? Lokaal nieuws woensdag 06 november 2019

Lekkage opgelopen aan het plafond; wat nu?

Een lekkage oplopen aan het plafond is geen pretje, maar het is wel een scenario dat daadwerkelijk kan gebeuren. Het is daarom ook handig om te weten wat je moet doen als zoiets gebeurd in jouw nieuwe woning . In dit artikel wordt stapsgewijs uitgelegd wat je allemaal moet doen, zoals het inschakelen van loodgieters met spoed uit Den Haag zodat het probleem opgelost kan worden.

Toch moet je beginnen met het nemen van maatregelen die de schade kunnen beperken. Dit verwacht de verzekering van je, maar het is ook gewoon verstandig. Bij een lekkage moet je dus starten met het afsluiten van de hoofdkraan. Zodoende kan er geen water meer weglekken, waardoor je dus ook geen extra schade zal oplopen. Over het algemeen zullen verzekeraars de kosten die je maakt bij het beperken van de schade vergoeden, je hoeft je hierover dus geen zorgen te maken.

Als je deze schade beperkende maatregelen hebt genomen is het noodzakelijk om foto’s te maken van zowel het plafond als de schade. Dit zul je namelijk als bewijsmateriaal nodig hebben als je geld wilt terug vragen van de verzekeraar, het maken van dergelijke foto’s is dan ook ontzettend belangrijk. Nadat je deze stap hebt uitgevoerd moet je de verzekering gaan bellen. In dit telefoongesprek moet je met hen gaan overleggen wat de vervolgstappen zijn. Je zult dus onder meer moeten vragen naar de reparaties die zij gaan vergoeden. Als jij andere reparaties laat uitvoeren dan loop je natuurlijk het risico dat je geen geld terug gaat krijgen.

Na het telefoneren is het nodig om op onderzoek uit te gaan naar waar het lek zit. Dit zou je samen met een loodgieter kunnen doen, aangezien hij of zij over het algemeen veel ervaring heeft met dit soort lekkages. Zij weten bijvoorbeeld dat de lekken aan het plafond vaak komen door lekkende leidingen of dakbedekking. Ook kunnen lekkages in de badkamer dit veroorzaken. Het kan zeker voorkomen dat hak- en breekwerk nodig is om het lek op te sporen, maar dit is gelukkig niet altijd het geval. Er is namelijk ook een techniek waarmee je het lek kunt detecteren zonder muren hoeven te slopen. Dit is erg handig, aangezien de loodgieter precies weet waar het lek zit.

Energiezuinig wonen: hoe maak je jouw woning zo duurzaam mogelijk? Lokaal nieuws vrijdag 13 september 2019

Energiezuinig wonen: hoe maak je jouw woning zo duurzaam mogelijk?

Er komen steeds meer mogelijkheden om je woning te verduurzamen. Dat is ook nodig, want in de toekomst gaan we wonen zonder aardgas. Een energiezuinig gebouw, waarvan het LOF ERASMUSVELD-project een mooi voorbeeld vormt, heeft een gunstig energielabel én zorgt voor een lagere energierekening. Hoe maken inwoners uit Den Haag hun woning zo duurzaam mogelijk?

Zorg voor een goede isolatie

Allereerst is het belangrijk dat de woning goed geïsoleerd is. Dan hoeft er een stuk minder gestookt te worden, waardoor er dus minder CO2 wordt uitgestoten. Daarnaast wordt je huis meer waard én zorgt het voor meer wooncomfort. Vormen van isolatie zijn vloerisolatie, gevelisolatie, dakisolatie en dubbel glas. Sommige van deze maatregelen leveren een jaarlijks rendement op dat vergelijkbaar is met een rente van ongeveer 12 procent op je (spaar)geld. Aan de hand van het bouwjaar van de woning kun je vaak achterhalen welke isolatie er al aanwezig is.

Duurzaam verwarmen

Als de woning goed geïsoleerd is dan kan er nagedacht worden over een duurzame verwarmingsinstallatie voor de verwarming en het warme water in de woning. Huishoudens kunnen een eerste stap zetten door de HR-ketel te combineren met een zonneboiler of hybride warmtepomp. Als je volledig over wilt stappen op duurzaam verwarmen, dan kun je een elektrische warmtepomp combineren met een zonneboiler. De elektriciteitsrekening gaat wel omhoog. Het is dus verstandig om te achterhalen welke energieleverancier het goedkoopste is. Het contract voor energie vergelijk je daarvoor gewoon even online. Daarnaast is het raadzaam om een waterbesparende douchekop te kopen, hiermee kun je ongeveer 30 tot 50 procent besparen op het waterverbruik.

Wek zelf je eigen energie op

Zonnepanelen worden het meest gebruikt om thuis elektriciteit op te wekken. Dat is ook logisch, want de gemiddelde terugverdientijd ligt tegenwoordig op zeven jaar. Daarna kun je nog heel wat jaren genieten van (vrijwel) gratis stroom. Als jouw dak niet geschikt is voor zonnepanelen, dan kun je eventueel aansluiten bij een zonneproject of collectief. Goed om te weten is, als je meer stroom opwekt dan je in het jaar zelf verbruikt je een terugleververgoeding krijgt van de energieleverancier voor dit overschot.

Regelingen en subsidies

Er zijn ook verschillende regelingen en subsidies beschikbaar waarmee de overheid woningeigenaren stimuleert om hun woning te verduurzamen. Allereerst kunnen particulieren de btw die zij betalen over de aanleg en installatie van zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst. Daarnaast kun je tot 31 december 2019 subsidie krijgen als je een zonneboiler, warmtepomp, biomassaketel of pelletkachel koopt. Ook kunnen particulieren vanaf 2 september 2019 een subsidie aanvragen voor de isolatie van hun koopwoning. Ook VvE's kunnen een beroep doen op deze subsidie, mits zij twee isolatiemaatregelen treffen. Tot slot kunnen inwoners uit Den Haag subsidie aanvragen voor de aanleg van een groen dak .

Duurzamer wonen: zo makkelijk is het Lokaal nieuws woensdag 04 september 2019

Duurzamer wonen: zo makkelijk is het

De overheid hamert steeds meer op duurzaam leven. Dat doen we niet alleen door minder plastic te gebruiken en bewuster te winkelen. Ook in huis kun je flink wat dingen veranderen, verbouwen, toepassen of anders doen om een steentje bij te dragen aan een beter milieu. Het feit dat je energierekening daarvan ook omlaag gaat is heel mooi meegenomen. Op wat voor manieren kun je de woning duurzamer maken?

Energie verduurzamen

Het is belangrijk dat je je bewust wordt van alle energie die je in huis verbruikt. Hoe kun je dit verbruik verduurzamen? Denk bijvoorbeeld aan een andere manier van koken; zoals kiezen voor elektrisch koken op inductie in plaats van op gas. Dat is vooral veel beter zodra je een meer duurzame energieleverancier hebt. Energie vergelijk je online zodat je een voordelig en groen contract kunt afsluiten. Kies bewust voor een leverancier die duurzaam en goedkoop stroom kan leveren. Daarnaast is er de verlichting waarop je waarschijnlijk energie kunt winnen. Gebruik bijvoorbeeld ledverlichting, die aanzienlijk minder stroom verbruikt. Of plaats een lamp met bewegingssensor in de tuin, zodat het licht alleen brandt wanneer het nodig is.

Gebruik duurzame materialen

Een volgend belangrijk aspect bij een duurzaam huis zijn de materialen die gebruikt zijn voor de woning zelf en de meubels. Schaf je iets aan van hout, zoals een nieuwe keuken of een tafel? Zorg ervoor dat het meubilair een keurmerk heeft. Gebruik vooral natuurlijke materialen in je interieur en ben je bewust van wat je koopt. Zo wordt bij veel meubels bijvoorbeeld giftige lijm gebruikt, die je liever niet in huis wilt hebben. Ook kun je kiezen voor duurzaam beddengoed, matrassen, gordijnen, meubels en meer. Daarnaast is het plaatsen van planten altijd een duurzame en gezonde keus, deze zorgen voor een schone lucht in huis.

Tweedehands is goed voor het milieu en voor je portemonnee

Koop zoveel mogelijk tweedehands. Hierdoor voed je niet de milieuvernietigende consumptiecultuur. Met een likje (milieuvriendelijke) verf creëer je in een handomdraai een fris en vooral heel origineel interieur. Naar de kringloopwinkel ga je trouwens niet alleen om meubels te kopen, je kunt er ook je meubels kwijt. Als jij jouw oude kast wegdoet zou iemand daar nog best plezier van kunnen hebben. Zonde om spullen zomaar bij het grofvuil te dumpen. Sommige tweedehands winkels komen je spullen zelfs gratis ophalen.

Isolatie controleren

Naast het verduurzamen van de inrichting en het gebruik binnenshuis, is het heel erg belangrijk om te letten op de isolatie. Dit scheelt zoveel in energieverbruik. Hoe is het gesteld met de isolatie van de muren, de vloer, het dak en de ramen? Zijn er plekken waar warmte verloren gaat, zoals een slecht geïsoleerd dak? Of voel je veel kou komen van de ramen? Het zijn misschien grote verbouwingen waarmee je dit kunt aanpassen, maar het zijn wel ingrepen waarmee je uiteindelijk op energiekosten bespaart. Daarnaast is het belangrijk dat ook de vloer goed geïsoleerd is als je de warmte in je woning wilt behouden.

Het belang van een goede vloerisolatie Lokaal nieuws dinsdag 20 augustus 2019

Het belang van een goede vloerisolatie

Mogelijk heb je net een prachtige woning gevonden in de regio Den Haag via of ben je juist op zoek naar een nieuw huis. Wanneer je jouw droomhuis hebt gekocht, begint het verbouwen en inrichten. Een verouderde woning kun je helemaal moderniseren en verduurzamen met een goede vloerisolatie. Daarmee bespaar je ook nog eens op de kosten.

Het belang van vloerisolatie

Een huis zonder vloerisolatie tocht meer. Via de vloer dringt namelijk kou en vocht naar binnen. Dat merk je door de vochtige lucht in huis en koude voeten. Om het huis te verwarmen, moet de thermostaat omhoog. Dit heeft invloed op het milieu,  want de CO2-uitstoot gaat omhoog. Én je ziet het terug op de energierekening. Met een goede vloerisolatie kun je dit voorkomen en gaat er minder warmte verloren. Je dringt het jaarlijkse gasverbruik zo tot 190 kubieke meter terug.

Isoleren

Woningen die na 1983 gebouwd zijn, hebben meestal vloerisolatie. Veel oudere huizen niet. Vooral deze huizen hebben baat bij een goede vloerisolatie. Het beste is ondervloerisolatie. Dit werkt echter alleen wanneer er onder de vloer een kruipruimte is van tenminste 35 centimeter. Het is ook belangrijk dat het isolatiemateriaal droog blijft. Daarom leg je een dampremmende folie van kunststof op de vloer van de kruipruimte. Wanneer er zo nu en dan een laag water staat in de kruipruimte, zul je luchtkussenfolie of piepschuimchips moeten gebruiken. Bij een kruipruimte van minimaal 20 centimeter is bodemisolatie een optie. Dan wordt piepschuim of schuimbeton in de kruipruimte gespoten. Heb je een kruipruimte van minimaal 40 centimeter? Dan kun je ook bodemhygrolatie gebruiken. Dit is een soort matras van piepschuimbolletjes.

Geen kruipruimte

Wanneer de woning geen kruipruimte heeft, kun je die laten uitgraven door een specialist. Dit is wel behoorlijk prijzig en je moet je plannen melden bij de gemeente. Een alternatief is om de vloer te vervangen of te verhogen. Wanneer je de vloer wil verhogen, leg je een nieuwe vloer met een betere isolatie op de bestaande vloer. Dit heeft als gevolg dat je de deuren in huis in zal moeten korten. In plaats van verhogen kun je de bestaande vloer ook vervangen door een vloer die isolatie aan de onderkant heeft.

Besparen

Wanneer je de vloer goed isoleert, kun je in een tussenwoning zo'n 160 euro per jaar besparen volgens berekeningen van MilieuCentraal. Bij een hoekwoning is de besparing per jaar 180 euro en bij een vrijstaande woning zelfs 320 euro. Qua kosten moet je er rekening mee houden dat die variëren van zo'n 1.400 euro bij een tussenwoning en ruim 3.000 euro bij een vrijstaande woning. Mogelijk zijn er overheidssubsidies die deze kosten deels compenseren. Een goede vloerisolatie zorgt ervoor dat je de thermostaat lager kunt zetten. Daarmee kun je jaarlijks zomaar een paar honderd euro besparen op het energieverbruik. Verder helpt het ook om een energievergelijker te gebruiken waarmee je kunt zien welke leverancier het goedkoopst is. Door middel van een energievergelijker krijg je advies over welke energieleverancier bij je past. En je ziet direct hoeveel je bespaart wanneer je overstapt.

Een nieuwbouwwoning of bestaande bouw, wat past bij jou? Lokaal nieuws vrijdag 09 augustus 2019

Een nieuwbouwwoning of bestaande bouw, wat past bij jou?

Wil je binnenkort een huis gaan kopen? Dan is een van de eerste vragen naar wat voor huizen je wilt gaan kijken. Kijk je op funda naar bestaande bouw of wordt het toch een van die nieuwbouwprojecten? In Den Haag is de keuze enorm. Er zijn huizen met eeuwenoude karakteristieke details, typische jaren 70 woningen en ultra moderne huizen. Wat voor jou de beste keuze is, is volledig afhankelijk van je smaak, behoeften en wensen.

Alles zelf bepalen

Het grote voordeel van nieuwbouwwoningen ten opzichte van bestaande bouw is natuurlijk dat je alles zelf kunt bepalen. Je zit in elk geval niet opgescheept met een oranje keuken of een verouderde badkamer. Een huis kopen is een kostbare aangelegenheid. Een ouder huis heeft vaak flink wat aanpassingen nodig voordat het volledig aan je wensen voldoet. Met een nieuwbouwwoning heb je dit probleem niet. Je kunt de keuken en badkamer kiezen die jij graag wilt hebben. Daarnaast kun je vaak ook in overleg het aantal kamers aanpassen aan jouw wensen. Maak van twee kamers één kamer of juist andersom. Het fijne hieraan is dat je dit niet allemaal zelf nog hoeft te doen na de overdracht.

Duurzaamheid en nieuwbouwwoningen

Duurzaam wonen is de laatste tijd een veelbesproken onderwerp. Nieuwbouwwoningen moeten vanaf 2020 bijna energieneutraal zijn. Het is sowieso verstandig om je nieuwbouwwoning zo duurzaam mogelijk te maken. Gemeenten in Nederland hebben allemaal doelstellingen op gebied van duurzaam wonen. Gemeente Den Haag wil vanaf 2030 een klimaatneutrale stad zijn. Een belangrijke stap om dit doel te behalen, is het stoppen met gebruik van aardgas in woningen. Aardgas wordt gebruikt voor het verwarmen van woningen. Nieuwbouwwoningen die nu worden gebouwd, zijn ‘van het gas af’. Koop je binnenkort een nieuwbouwwoning, dan krijg je de keuze uit verschillende duurzaamheidsoplossingen voor het verwarmen van je huis. Zo kan energie opgewekt worden met zonnepanelen of wordt de woning verwarmd met een warmtepomp.

Nieuwbouwwoningen zijn ook altijd erg goed geïsoleerd. Dit is niet alleen fijn voor het wooncomfort, maar ook voor de energierekening. Helemaal wanneer je investeert in een paar zonnepanelen, wordt het hoge bedrag van de energierekening deels gecompenseerd. Om nog verder te besparen is het altijd goed om je te verdiepen in energieleveranciers en energieprijzen vergelijken . Dit is de beste manier om zo voordelig en comfortabel mogelijk te kunnen wonen in je nieuwbouwwoning.

Nog meer voordelen

Naast een lage energierekening, zijn er nog een aantal financiële voordelen bij nieuwbouwwoningen. Koop je een bestaande woning, dan betaal je altijd de ‘kosten koper’. Deze bestaan uit overdrachtsbelasting, kosten voor het taxatierapport en makelaarskosten. Bij een nieuwbouwwoning heb je geen kosten koper. De enige kosten die je op dit gebied moet betalen zijn die voor het afsluiten van de hypotheek en notariskosten voor het opstellen van de hypotheekakte.

Samengevat is de keus tussen nieuwbouwwoning en bestaande bouw afhankelijk van verschillende factoren. Het zelf kunnen bepalen van de inrichting is voor veel mensen een belangrijke factor in de keuze voor een nieuwbouwhuis. Daarnaast is het natuurlijk ook fijn dat je door de strenge milieueisen terecht komt in een energiezuinig huis met lage energierekening.

Foto:  Pixabay | mastersenaiper

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Den Haag.

Aanmelden