mobiele airco kopen
Lokaal nieuws woensdag 24 november 2021

Hypotheek nieuwbouw: alles waar je aan moet denken

Het kopen van een nieuwbouwwoning wordt in de meeste gevallen gefinancierd middels een hypotheek. Nieuwbouw financieren gaat alleen iets anders dan de financiering voor een bestaande woning. Dit komt onder andere doordat nieuwbouw nog gebouwd moet worden, waardoor de hypotheek in meerdere onderdelen is opgesplitst.

Om al je vragen te beantwoorden hebben we hieronder alle onderdelen voor een nieuwbouw hypotheek voor je uitgezocht. Zo weet je precies hoe je een nieuwe woning kunt financieren en waar je allemaal aan moet denken. Als jij dan dé perfecte woning hebt gevonden, weet je precies wat je moet regelen voor het afsluiten van een hypotheek voor nieuwbouw.

Voorwaarden van een hypotheek voor nieuwbouw

Stel: je bent ingeloot voor nieuwbouw in Den Haag. Op dat moment moet je zorgen dat je de financiering en dus de hypotheek nieuwbouw rond krijgt. Hiervoor is het belangrijk dat je alle voorwaarden voor de financiering duidelijk hebt. De voorwaarden hiervan kan je samen uitzoeken met een hypotheekadviseur. Zij weten precies waar je op moet letten bij de aanvraag.

Zo is het van belang hoe lang de hypotheekofferte geldig is, omdat het vaak nog even duurt voordat de bouw start. Verloopt deze offerte eerder dan de start van de bouw, dan moet je zorgen dat deze verlengt wordt. Daarbij moet je vooraf kijken welk meerwerk je mee kunt financieren in de hypotheek van nieuwbouw. Dit meerwerk is onderdeel van het bouwdepot dat je opneemt in de hypotheek. Uit dit depot kun je alle werkzaamheden van de aannemer betalen.

Onderdelen van een nieuwbouw hypotheek

Bij het kopen van een nieuwbouwwoning heb je niet te maken met kosten koper of taxatiekosten. Wel komen er een aantal andere kosten kijken bij een nieuwbouw hypotheek. Deze kosten zijn verdeeld in de volgende onderdelen:

De bouwrente

Voorafgaand aan de koop, heeft een aannemer van nieuwbouw vaak al diverse kosten gemaakt. Dit kan bijvoorbeeld de aankoop en het bouwrijp maken van de grond zijn, maar soms is er ook al begonnen met de bouw. Om deze kosten te vergoeden als het project verkocht is, vraagt een aannemer een rentevergoeding. Dit wordt ook wel de bouwrente genoemd.

Het bouwdepot

Het bouwdepot is een bedrag van de hypotheek bij nieuwbouw welke wordt gestort op een speciale rekening. Uit dit depot kun je alle kosten voor de bouw van het huis betalen. De bedragen die je uit dit depot opneemt komen automatisch bij de hypotheek op. Dit verandert niets aan de totale hoogte van de financiering. Het totaal blijft hetzelfde, alleen de verhoudingen bouwdepot – hypotheek verandert langzaam.

Renteverlies bij nieuwbouw

Over het bedrag in het bouwdepot ontvang je een rentevergoeding en over de hypotheek betaal je rente. Dankzij de vergoeding over het bouwdepot betaal je in het begin relatief weinig rente. Hoe meer er wordt gebouwd, hoe minder vergoeding je dus krijgt. Hierdoor lopen je maandelijkse lasten langzaam op. Het verschil hiertussen noemen we renteverlies tijdens de bouw.

De betaling van de hypotheek

Door de verschillende onderdelen van een hypotheek bij een nieuwbouwwoning, is het vooraf lastig te zeggen wanneer je hypotheek gaat betalen. Dit start namelijk op het moment dat de grond wordt overgedragen. Wanneer de akte officieel bij de notaris is ondertekend, start je met maandelijkse betaling van de aflossing en rente.

Als je al een koop- of huurwoning hebt zul je ook te maken krijgen met dubbele lasten of een overbruggingskrediet. Deze dubbele lasten moet je wel kunnen opbrengen. Een hypotheekadviseur kan je hierbij helpen en adviseren of dit haalbaar is. Zo kom je niet voor verrassingen te staan met een hypotheek nieuwbouw!

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Den Haag.

Aanmelden