Lokaal nieuws dinsdag 12 januari 2021

Verhuizen? Denk aan de autoverzekering

Bij een verhuizing komen veel zaken kijken. De autoverzekering is meestal niet het eerste waar je aan denkt. Een verhuizing kan echter gevolgen hebben voor de premie van je autoverzekering. Ook als je alleen binnen Den Haag verhuisd. Geef je verhuizing wel door, maar kijk eerst of je huidige verzekering nog bij je past.

Hoogte premie autoverzekering variabel

De premie van de autoverzekering is afhankelijk van meerdere factoren. Verzekeraars kijken onder andere naar de leeftijd van de bestuurder, het type auto, het aantal schadevrije jaren én de postcode. Dat doen zij omdat de kans op schade in een stad een stuk groter is dan in een dorp. Daarom kan de premie van de autoverzekering honderden euro’s per wijk en provincie verschillen. Daarnaast kijken ze ook naar verschillende risicoprofielen. Wijken waar veel goedkope auto’s, wanbetalers of sociale huurwoningen zijn, worden als riskanter gezien. Je betaalt dan ook meer premie. Als je gaat verhuizen is het daarom altijd slim om verschillende verzekeringen met elkaar te vergelijken om te kijken wat de goedkoopste autoverzekering is. Misschien ben je bij een andere verzekeraar met je nieuwe postcode goedkoper uit. Daarnaast kan het zo zijn dat je door je nieuwe woonomgeving de auto wat vaker laat staan. Als je minder kilometers rijdt, wordt de premie ook een stuk lager.

Autoverzekering het duurst in Den Haag

Uit een onderzoek van een prijsvergelijkingswebsite is gebleken dat Den Haag de duurste provinciale hoofdstad is om je auto te verzekeren. De premie is echter wel per wijk verschillend. Zo betaalt een fictieve Golf-eigenaar uit een nieuwbouwwijk aan de rand van Den Haag ongeveer 71 euro per maand voor een allrisk autoverzekering. Op een duurdere plek in de binnenstad is hij al ongeveer 83 euro kwijt voor dezelfde allriskverzekering. Groningers zijn het goedkoopst uit. Op jaarbasis moeten Haagse autobezitters ruim €110,64 meer betalen voor een autoverzekering dan inwoners van Groningen. Na Den Haag zijn Amsterdam en Utrecht de duurste steden om een autoverzekering af te sluiten.

Geef verhuizing direct door

Het is belangrijk dat je binnen veertien dagen na de verhuizing het nieuwe adres doorgeeft aan de verzekeraar. Dit kan meestal via de website van de verzekeraar, per post of telefonisch. Als je de adreswijziging niet tijdig doorgeeft, dan kun je belangrijke post missen. Bijvoorbeeld een betalingsherinnering. Als je niet betaalt kan de verzekeraar de verzekering opschorten. De auto is dan niet meer verzekerd. Hiervoor kun je zelfs een boete van 550 euro krijgen. Als je in deze periode betrokken raakt bij een ongeluk dan zal de verzekeraar de kosten op jou verhalen.

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Den Haag.

Aanmelden