Lokaal nieuws dinsdag 29 december 2020

Samen een huis kopen? Dit moet je vastleggen

Jij en je partner zijn van plan om samen een huis te kopen, maar jullie zijn niet getrouwd. Het is een goed idee om dan het een en ander vast te laten leggen bij de notaris. Daarnaast is het handig om een gemeenschappelijke rekening te hebben voor gemeenschappelijke kosten zoals de kosten voor de hypotheek, opstalverzekering, inboedelverzekering en energie.

Belangrijke aandachtspunten

Het kan natuurlijk een bewuste keuze zijn dat jullie geen officiële samenlevingsvorm hebben gekozen en het is mogelijk om dit zo te laten. Het is wel belangrijk om te bedenken wat er in dit geval gebeurt als een van jullie twee onverhoopt komt te overlijden. Wanneer hier niets over is vastgelegd, kunnen de nabestaanden van de partner die overblijft de ander uit het huis laten zetten. Bij overlijden gaan namelijk de bezittingen en de helft van het huis naar de erven van je partner. Er moet dus wel iets vastgelegd worden over de situatie in het geval van overlijden. Zo kun je er zeker van zijn dat de achterblijvende partner in het huis kan blijven wonen.

Trouwen voor het kopen van een huis

Bij een huwelijk delen jullie automatisch alle bezittingen en schulden. De nieuwbouwwoning is dan automatisch van jullie allebei, net als de hypotheek. Ook als jij of je partner al voor het huwelijk een huis heeft gekocht geldt dit. Indien één van de twee komt te overlijden, kan de andere partner in het huis blijven wonen. De nabestaanden van de overleden partner kunnen hier niets tegen doen. De overgebleven partner is anderzijds ook automatisch voor de openstaande hypotheekschuld verantwoordelijk. Om deze reden eist de hypotheekverstrekker vaak dat je een overlijdensrisicoverzekering afsluit. Je kunt ook onder bepaalde voorwaarden trouwen, bijvoorbeeld wanneer jullie bepaalde schulden en/of bezittingen niet samen willen delen.
 

Geregistreerd partnerschap

Het geregistreerd partnerschap is tegenwoordig bij veel twintigers en dertigers populairder dan trouwen. Dit contract lijkt in vele opzichten op een huwelijk, gekeken naar de rechten en plichten naar elkaar toe wanneer je uit elkaar gaat of bij overlijden. Bij een geregistreerd partnerschap is het niet verplicht om elkaar het ja-woord te geven. Ook kan je dit buiten de rechter om ontbinden als je geen minderjarige kinderen hebt. Ten slotte kent het geregistreerd partnerschap geen scheiding van tafel en bed.

Samenlevingscontract

Met een samenlevingscontract kun je allerlei zaken vastleggen. Zo staat hier bijvoorbeeld in van wie bepaalde inboedelgoederen zijn of dat deze gemeenschappelijk zijn. Let er wel op dat jullie alleen samen woningeigenaar zijn wanneer jullie allebei als koper worden opgenomen in de notariële leveringsakte van het huis, als jullie ongehuwd zijn. In het samenlevingscontract kun je vervolgens een clausule opnemen die voorkomt dat jij of je partner uit het huis gezet kan worden door de andere erfgenamen, in geval van overlijden.

Bekijk hier alle projecten in regio Den Haag.

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Den Haag.

Aanmelden