Lokaal nieuws woensdag 04 november 2020

Energiezuinig wonen: hoe maak je jouw woning zo duurzaam mogelijk?

Er komen steeds meer mogelijkheden om je woning te verduurzamen. Dat is ook nodig, want in de toekomst gaan we wonen zonder aardgas. Een energiezuinig gebouw, waarvan het LOF ERASMUSVELD-project een mooi voorbeeld vormt, heeft een gunstig energielabel én zorgt voor een lagere energierekening. Hoe maken inwoners uit Den Haag hun woning zo duurzaam mogelijk?

Zorg voor een goede isolatie

Allereerst is het belangrijk dat de woning goed geïsoleerd is. Dan hoeft er een stuk minder gestookt te worden, waardoor er dus minder CO2 wordt uitgestoten. Daarnaast wordt je huis meer waard én zorgt het voor meer wooncomfort. Vormen van isolatie zijn vloerisolatie, gevelisolatie, dakisolatie en dubbel glas. Sommige van deze maatregelen leveren een jaarlijks rendement op dat vergelijkbaar is met een rente van ongeveer 12 procent op je (spaar)geld. Aan de hand van het bouwjaar van de woning kun je vaak achterhalen welke isolatie er al aanwezig is.

Duurzaam verwarmen

Als de woning goed geïsoleerd is dan kan er nagedacht worden over een duurzame verwarmingsinstallatie voor de verwarming en het warme water in de woning. Huishoudens kunnen een eerste stap zetten door de HR-ketel te combineren met een zonneboiler of hybride warmtepomp. Als je volledig over wilt stappen op duurzaam verwarmen, dan kun je een elektrische warmtepomp combineren met een zonneboiler. De elektriciteitsrekening gaat wel omhoog. Het is dus verstandig om te achterhalen welke energieleverancier het goedkoopste is. Het contract voor energie vergelijk je daarvoor gewoon even online. Daarnaast is het raadzaam om een waterbesparende douchekop te kopen, hiermee kun je ongeveer 30 tot 50 procent besparen op het waterverbruik.

Wek zelf je eigen energie op

Zonnepanelen worden het meest gebruikt om thuis elektriciteit op te wekken. Dat is ook logisch, want de gemiddelde terugverdientijd ligt tegenwoordig op zeven jaar. Daarna kun je nog heel wat jaren genieten van (vrijwel) gratis stroom. Als jouw dak niet geschikt is voor zonnepanelen, dan kun je eventueel aansluiten bij een zonneproject of collectief. Goed om te weten is, als je meer stroom opwekt dan je in het jaar zelf verbruikt je een terugleververgoeding krijgt van de energieleverancier voor dit overschot.

Regelingen en subsidies

Er zijn ook verschillende regelingen en subsidies beschikbaar waarmee de overheid woningeigenaren stimuleert om hun woning te verduurzamen. Allereerst kunnen particulieren de btw die zij betalen over de aanleg en installatie van zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst. Daarnaast kun je tot 31 december 2019 subsidie krijgen als je een zonneboiler, warmtepomp, biomassaketel of pelletkachel koopt. Ook kunnen particulieren vanaf 2 september 2019 een subsidie aanvragen voor de isolatie van hun koopwoning. Ook VvE's kunnen een beroep doen op deze subsidie, mits zij twee isolatiemaatregelen treffen. Tot slot kunnen inwoners uit Den Haag subsidie aanvragen voor de aanleg van een groen dak.

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Den Haag.

Aanmelden