Lokaal nieuws dinsdag 12 februari 2019

Een nieuwbouwwoning of bestaande bouw, wat past bij jou?

Wil je binnenkort een huis gaan kopen? Dan is een van de eerste vragen naar wat voor huizen je wilt gaan kijken. Kijk je op funda naar bestaande bouw of wordt het toch een van die nieuwbouwprojecten? In Den Haag is de keuze enorm. Er zijn huizen met eeuwenoude karakteristieke details, typische jaren 70 woningen en ultra moderne huizen. Wat voor jou de beste keuze is, is volledig afhankelijk van je smaak, behoeften en wensen.

Alles zelf bepalen

Het grote voordeel van nieuwbouwwoningen ten opzichte van bestaande bouw is natuurlijk dat je alles zelf kunt bepalen. Je zit in elk geval niet opgescheept met een oranje keuken of een verouderde badkamer. Een huis kopen is een kostbare aangelegenheid. Een ouder huis heeft vaak flink wat aanpassingen nodig voordat het volledig aan je wensen voldoet. Met een nieuwbouwwoning heb je dit probleem niet. Je kunt de keuken en badkamer kiezen die jij graag wilt hebben. Daarnaast kun je vaak ook in overleg het aantal kamers aanpassen aan jouw wensen. Maak van twee kamers één kamer of juist andersom. Het fijne hieraan is dat je dit niet allemaal zelf nog hoeft te doen na de overdracht.

Duurzaamheid en nieuwbouwwoningen

Duurzaam wonen is de laatste tijd een veelbesproken onderwerp. Nieuwbouwwoningen moeten vanaf 2020 bijna energieneutraal zijn. Het is sowieso verstandig om je nieuwbouwwoning zo duurzaam mogelijk te maken. Gemeenten in Nederland hebben allemaal doelstellingen op gebied van duurzaam wonen. Gemeente Den Haag wil vanaf 2030 een klimaatneutrale stad zijn. Een belangrijke stap om dit doel te behalen, is het stoppen met gebruik van aardgas in woningen. Aardgas wordt gebruikt voor het verwarmen van woningen. Nieuwbouwwoningen die nu worden gebouwd, zijn ‘van het gas af’. Koop je binnenkort een nieuwbouwwoning, dan krijg je de keuze uit verschillende duurzaamheidsoplossingen voor het verwarmen van je huis. Zo kan energie opgewekt worden met zonnepanelen of wordt de woning verwarmd met een warmtepomp.

Nieuwbouwwoningen zijn ook altijd erg goed geïsoleerd. Dit is niet alleen fijn voor het wooncomfort, maar ook voor de energierekening. Helemaal wanneer je investeert in een paar zonnepanelen, wordt het hoge bedrag van de energierekening deels gecompenseerd. Om nog verder te besparen is het altijd goed om je te verdiepen in energieleveranciers en energieprijzen vergelijken. Dit is de beste manier om zo voordelig en comfortabel mogelijk te kunnen wonen in je nieuwbouwwoning.

Nog meer voordelen

Naast een lage energierekening, zijn er nog een aantal financiële voordelen bij nieuwbouwwoningen. Koop je een bestaande woning, dan betaal je altijd de ‘kosten koper’. Deze bestaan uit overdrachtsbelasting, kosten voor het taxatierapport en makelaarskosten. Bij een nieuwbouwwoning heb je geen kosten koper. De enige kosten die je op dit gebied moet betalen zijn die voor het afsluiten van de hypotheek en notariskosten voor het opstellen van de hypotheekakte.

Samengevat is de keus tussen nieuwbouwwoning en bestaande bouw afhankelijk van verschillende factoren. Het zelf kunnen bepalen van de inrichting is voor veel mensen een belangrijke factor in de keuze voor een nieuwbouwhuis. Daarnaast is het natuurlijk ook fijn dat je door de strenge milieueisen terecht komt in een energiezuinig huis met lage energierekening.

Foto: Pixabay | mastersenaiper

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Den Haag.

Aanmelden