content marketing CliQi

Specialisten

“Met een Woningborgcertificaat weet je zeker dat alles goed geregeld is”

Nieuwbouwwoningen worden vrijwel altijd onder garantie gebouwd. Je ontvangt als koper een waarborgcertificaat via de aannemer. Woningborg is een van de drie waarborgverzekeraars die deze certificaten uitgeven. Maar wat houdt zo’n Woningborg-certificaat nu precies in en wat heb jij er als koper aan? WytzeJan de Jong, algemeen directeur van Woningborg, legt het graag uit.

“Het kopen van een nieuwbouwwoning is een grote stap in je leven en er komt veel op je af”, zegt WytzeJan. “Een bouwproces is ingewikkeld; er zijn veel partijen bij betrokken. Voor jou als koper is het belangrijk om zeker te weten dat alles goed geregeld is. Zo wil je bijvoorbeeld dat je woning aan alle kwaliteitseisen en voorschriften voldoet en dat je huis afgebouwd wordt als de aannemer onverhoopt failliet gaat. Een Woningborg-certificaat geeft je zekerheid en bescherming.”

Meer dan een miljoen certificaten

Kopers die in aanmerking willen komen voor de Nationale Hypotheek Garantie hebben een waarborgcertificaat nodig. Ook verplichten geldverstrekkers vaak zo’n certificaat. Daarnaast zijn kopers zich steeds meer bewust van de financiële risico’s bij het kopen en (ver)bouwen van een huis. Dit risico is verzekerd met de Garantie- en Waarborgregeling van Woningborg. De kosten van het certificaat worden gebaseerd op de aanneemsom en door de bouwmaatschappij gefactureerd. Woningborg is marktleider als het gaat om waarborgcertificaten en verstrekt certificaten voor meer dan 70% van alle gecertificeerde nieuwbouwwoningen. Circa duizend bouwondernemingen zijn bij de organisatie ingeschreven. In de afgelopen veertig jaar heeft Woningborg meer dan een miljoen certificaten afgegeven en zo’n drieduizend woningen afgebouwd.

Faillissement of gebreken

“Het certificaat biedt je twee vormen van bescherming. Allereerst tegen de gevolgen van een faillissement voordat je huis opgeleverd is. Er zijn dan twee opties: de woning wordt afgebouwd (inclusief eventueel overeengekomen meerwerk) of Woningborg vergoedt de al betaalde termijnen uit de aanneemovereenkomst. Dat noemen we insolventiewaarborg.”

Daarnaast is er nog de herstelwaarborg: het herstel van gebreken bij nieuwbouwwoningen na oplevering. “De ondernemer bouwt conform het Bouwbesluit en onze garantienormen. Toch kan het gebeuren dat er een technisch mankement aan de woning ontstaat na oplevering. De ondernemer hoort het gebrek te herstellen. Woningborg waarborgt deze garantie als de ondernemer niet kan - bijvoorbeeld bij een faillissement- of na uitspraak van een arbiter en verstrijken van de gegeven hersteltermijn, niet wil presteren.


De meeste onderdelen van de woning kennen een garantietermijn van 6 jaar, die 3 maanden na oplevering ingaat. Bij ernstige technische gebreken is de garantietermijn 10 jaar, vanaf 3 maanden na oplevering.

Strenge eisen

Een Woningborg-certificaat biedt niet alleen bescherming bij het kopen van een nieuwbouwwoning. Ook bij een grote verbouwing aan een bestaand huis of bij kavelbouw is het verstandig om in zee te gaan met een aannemer die aangesloten is bij Woningborg. “Het is geen wettelijke verplichting, maar je moet dat gewoon echt doen”, bevestigt WytzeJan. “We zorgen dat alle bouwplannen die bij ons worden aangemeld technisch, maar ook juridisch en financieel worden getoetst. En elk jaar worden bij ons aangesloten bouwondernemers beoordeeld en we checken of het bedrijf financieel gezond is. Dat biedt je dus optimale bescherming en dat geeft rust.”

Meer weten?

Breng dan een bezoek aan de website van Woningborg. Bekijk ook eens dit filmpje. Hierin wordt alles nog eens overzichtelijk uitgelegd.

Wil je meer weten?

Vul onderstaand formulier in, dan nemen we zo snel mogelijk contact op.