Diensten

Hypotheek voor je nieuwbouwhuis: maak een veilige keuze

Een hypotheek is een lening met je huis als onderpand. Kun je de hypotheek echt niet meer betalen, dan mag de bank je huis verkopen om de lening af te lossen. Hoe werkt dat eigenlijk bij nieuwbouw? Je hebt vaak een hypotheek nodig om het huis te kopen, maar het onderpand bestaat alleen nog op de bouwtekening. Waar moet je rekening mee houden als je een hypotheek wil voor je nieuwbouwhuis?

Nieuwbouwhuizen worden vaak al verkocht terwijl op de bouwgrond nog koeien grazen. Om toch een hypotheek te krijgen, heb je een aannemingsovereenkomst of koopovereenkomst nodig. Daarin staan de afspraken die je gemaakt hebt met de aannemer. Op basis van die overeenkomst kun je een hypotheek aanvragen bij een bank of een andere geldverstrekker.

Wanneer je een hypotheek hebt afgesloten, dan betaal je rente en aflossing. Is je nieuwbouwwoning nog niet gebouwd, dan wil je niet maandenlang met dubbele lasten zitten. Om je woonlasten behapbaar te houden, kun je een nieuwbouwhuis dan ook kopen met een nieuwbouwdepot.

Hoe werkt een hypotheek met bouwdepot?

Eerst gebruik je de hypotheek voor de aankoop van de grond. De bouwkosten betaal je pas naarmate het werk vordert vanuit je hypotheek, op vooraf afgesproken momenten. Het restant van je hypotheek staat in je nieuwbouwdepot. Over het geld dat in je nieuwbouwdepot zit, hoef je geen rente te betalen.

De bank houdt ook controle over het nieuwbouwdepot. De aannemer stuurt je een factuur na elke afgeronde fase. Die factuur lever je in bij je bank. Na goedkeuring maakt de bank het gevraagde bedrag over aan de aannemer. Zodra die betaling uit je bouwdepot gedaan is, begin je ook rente te betalen over dat deel van je hypotheek.

De veiligste keuze

Zoals je ziet vergt een hypotheek voor een nieuwbouwhuis nét wat meer aandacht dan een andere hypotheek. Bij Vereniging Eigen Huis begeleiden we je van het begin tot het eind. Onze hypotheekadviseurs staan echt aan jouw kant. Dat maakt het hypotheekadvies van Vereniging Eigen Huis de veiligste keuze.

Je huis is waarschijnlijk de grootste aankoop van je leven. Bekijk in welke stappen we samen doorlopen om jouw nieuwbouwdroom mogelijk te maken. Onze hypotheekadviseurs werken door het hele land. Je vindt er altijd een in de buurt.

Wil je meer weten?

Vul onderstaand formulier in, dan nemen we zo snel mogelijk contact op.